Američtí vládní stipendisté budou u nás bádat i učit

pondělí 15. září 2014 14:24

 zdroj: www.fulbright.czPRAHA - V akademickém roce 2014-2015 bude v ČR působit 20 amerických stipendistů Fulbrightova programu. Jsou mezi nimi profesoři amerických univerzit, jež budou vyučovat na vysokých školách nebo se zapojí do vědecké práce, i vysokoškolští studenti a čerství absolventi, kteří budou pracovat na výzkumných projektech, či vyučovat angličtinu.

Pobyt stipendistů v České republice bude oficiálně zahájen na setkání, které se koná ve druhé polovině září v Praze, odkud se rozjedou na svá pracoviště po celé republice. S Američany se tak budou moci setkat studenti a členové akademických obcí v řadě škol.

„Američtí profesoři míří jak na Univerzitu Karlovu a Masarykovu univerzitu, a to i v rámci speciálních partnerských programů Fulbright Distinguished Chair, tak také třeba na Akademii múzických umění, Slezskou univerzitu v Opavě, Českou zemědělskou univerzitu či Vysokou školu chemicko-technologickou,“ vyjmenovává působiště vládních stipendistů koordinátorka programu Hana Rambousková z Fulbrightovy komise, jež program administruje.

Většina přijíždějících amerických studentů zaujme pozice asistentů ve výuce angličtiny na středních školách v regionech, výjimku tvoří doktorandi soustřeďující se na svůj výzkum.

Američtí stipendisté, kteří budou v ČR přednášet nebo řešit výzkumný projekt, reprezentují celou škálu přírodovědných i humanitních oborů; např. prof. Daniel Koon ze Saint Lawrence University se v Ústavu inženýrství pevných látek věnuje výzkumu struktury polovodičů, jehož výsledky se promítnou do výroby výkonnějších čipů. Matematik prof. Ivo Herzog z Ohio State University bude vyučovat algebru na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Prof. Michael Parrish z University of California v San Diegu bude přednášet historii amerického práva na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

Komise J. Williama Fulbrighta byla založena v roce 1991 na základě mezivládní dohody mezi ČR a USA za účelem podpory vzdělávacích, vědeckých a kulturních výměn. Komise spravuje česko-americký program vládních stipendií a poskytuje informační a poradenské služby pro zájemce o studium v USA. Bližší informace o Fulbrightově komisi a jejích programech naleznete na www.fulbright.cz.

Kontaktní osoba - Hana Rambousková, koordinátorka programu, tel. 222 718 452, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015