O studium na amerických vysokých školách mají čeští studenti pořád zájem

čtvrtek 27. listopadu 2014 7:32 Autor: Veronika Motúzová

Fullbright.czPraha – Podle nejnovější zprávy Open Doors, kterou každoročně zveřejňuje americká organizace Institute of International Education (IIE), v akademickém roce 2013/2014 studovalo na amerických školách více než 700 studentů a studentek z Česka, konkrétně 736. Oproti loňskému roku byl zaznamenám pětiprocentní pokles, celkem 3000 amerických škol za minulý rok zaznamenalo přes 880 tisíc zahraničních studentů. Mezi studenty jde tedy o nejatraktivnější zahraniční destinaci.

 

A jak je na tom se zahraničními studenty Česká republika?

V roce 2013/2014 došlo k nárůstu o 2,2 procenta, pro studium si Českou republiku vybralo celkem 3552 Američanů, celosvětově jsme tak podle organizace IIE získali 16. místo. „Američtí studenti si Českou republiku oblíbili z několika důvodů, mezi které bezpochyby patří historická krása českých měst, hlavně Prahy, a dále výborná poloha ve středu Evropy, která jim umožňuje snadno cestovat do okolních zemí. Velkou roli ale určitě hrají náklady, které jsou u nás výrazně nižší než v západoevropských zemích při srovnatelné kvalitě života,“ vysvětluje Jakub Tesař, vzdělávací specialista Fulbrightovy komise, a dodává, že američtí studenti v Česku mají zájem většinou o krátkodobé, obvykle semestrální pobyty přes své školy nebo americké agentury.

Co je to Fulbrightova komise

Na základě mezivládní dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy byla za účelem podpory vzdělávacích, vědeckých a kulturních výměn v roce 1991 založena komise J. Williama Fulbrighta. Pokud jste zájemce o studium v USA, zajímáte se o česko-americký program vládních výměn či v tomto směru potřebujete jakkoliv poradit, informace naleznete na stránce www.fulbright.cz.

Podle výkonné ředitelky Fulbrightovy komise Hany Ripkové je pro české studenty problémem menší odvaha a ochota pokusit se získat stipendium, které je často ke studiu v USA potřebné.

Kontakt: Jakub Tesař, studijní poradce, mobil 774 404 081, tel. 222 718 452,

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015