Malenovice pod Lysou horou na týden ovládl mezinárodní workshop a dvě letní školy matematiků a geometrů

pondělí 15. září 2014 9:49

Foto: Ivan AugustinMALENOVICE - S termínem nadcházejícího podzimu spojuje Matematický ústav už tradičně odborné setkání nazývané česko-slovenský workshop k diskrétním dynamickým systémům, přestože ho už léta charakterizuje mnohem širší zahraniční účast. Jinak tomu nebylo ani při jeho 18. ročníku, který se od 8. do 12. září konal v Malenovicích pod Lysou horou.

Foto: Ivan AugustinNejváženějšími aktivními účastníky tu tentokrát byli světově uznávaní znalci v oboru Michal Misiurewicz z Indiana University-Purdue University Indianapolis v USA a Sergiy Kolyada z National Academy of Sciences of Ukraine. Jim také patřil největší časový prostor pro přednášky sledované s velkým zaujetím přítomných matematiků, a to jak těch, kdo se, zprvu pod přímým vedením Jaroslava Smítala, ředitele Matematického ústavu (MÚ) v Opavě, ještě za jeho působení na Univerzitě Komenského v Bratislavě, začali o diskrétní dynamické systémy zajímat, tak těch, kdo jdou nyní v jejich stopách. Workshop se totiž prolínal s letní školou (Silesian Mathematical Summer School), v jejímž podtitulu se dalo objevit obsahové vymezení připravených lekcí - „Dynamické systémy: Vybraná témata“.

Z původně čistě česko-slovenského workshopu, jehož počátky sahají až do roku 1997, kdy ho poprvé uspořádali Smítalovi žáci působící na katedře matematiky Fakulty přírodních věd Univerzity Mateja Bela v Banské Bystrici, se stalo sledované odborné setkání, od roku 2000 už pořádané pod hlavičkou MÚ, pravidelně monitorující nově dosahované výsledky v oboru a kladoucí akcent na výměnu poznatků a zkušeností napříč generacemi těch, kdo se v oblasti dynamických systémů profesně pohybují. Jako pracovníci vědeckých ústavů a vysokých škol, stejně jako studenti a doktorandi.

Foto: Ivan Augustin„Kdybych se měl vyjádřit k letošnímu workshopu, rád bych především poděkoval za účast hlavním vystupujícím. S oběma pěstujeme kontakty dlouhodobě. Zatímco Sergiy Kolyada je v análech našeho setkání s diskrétními dynamickými systémy premiérově veden v roce 2000, kdy se konalo pod Pradědem, s Michalem Misiurewiczem jsem se poznal na konferenci ve Varšavě už před 31 lety,“ přiblížil J. Smítal a potvrdil, že přednášky obou jmenovaných byly skutečnou ozdobou workshopu i letní školy. Na M. Misiurewicze si dobře pamatují rovněž účastníci 27. letního sympozia z reálné analýzy, jež MÚ uspořádal v červnu 2003 v Hradci nad Moravicí. K jeho vrcholným okamžikům patřil přímý přenos mezi dějištěm konference a Indianapolis University, odkud prostřednictvím telemostu podal právě M. Misiurewicz asi hodinový výklad ukončený diskusí.

Jak M. Misiurewicz potvrdil, workshopu z diskrétních dynamických systémů se zúčastnil již potřetí. Nechyběl ve Vysokých Tatrách při jeho 11. ročníku (2007) konaném k životnímu jubileu J. Smítala a díky iniciativě banskobystrických kolegů podpořeném Mezinárodním visegrádským fondem, ani mezi těmi, kdo absolvovali 14. tzv. česko-slovensko-španělský ročník k poctě šedesátin, jež si jimi připomněl Francisco Balibrea. Do třetice tedy zavítal do Beskyd, aby zde přednášel především o tzv. Rotation Theory. V průběhu workshopu a letní školy ale střídal pozici vyučujícího s postem posluchače, to když vystupoval S. Kolyada.

Foto: Ivan AugustinCitovaná letní škola v Malenovicích nebyla ovšem jedinou. Evropský projekt řešitele Miroslava Engliše „Rozvoj vědeckých kapacit Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě“ (CZ.1.07/2.3.00/20.0002), jehož manažerem je Karel Hasík, umožnil též souběžné konání letní školy z geometrie diferenciálních rovnic. V jejím průběhu vedli základní kurzy V. V. Lychagin působící na University of Tromsø v Norsku a A. E. Mironov ze Sobolevova matematického ústavu v Novosibirsku. „Projekt rozvržený do let 2012-2015 si stanovil tři klíčové aktivity. Vedle rozvoje a práce vědeckého týmu v oblasti nelineárních jevů a výměny zkušeností a poznatků na mezinárodních konferencích v oblasti dynamických a integrabilních systémů je to právě pořádání letních škol pro doktorandy a vědeckovýzkumné pracovníky se zaměřením na nelineární jevy,“ specifikoval K. Hasík.

Matematici i geometři se proto mohli zásluhou projektu setkat už potřetí. První letní školu absolvovali v roce 2012 matematici na beskydských Pustevnách, geometři na Kružberku, počínaje loňskem bylo dějiště obou letních škol z důvodu zjednodušení organizace zvoleno totožné. V minulém roce se jím staly Kouty nad Desnou v podhůří Jeseníků a letos tedy Malenovice.

Ani geometři za svými kolegy zabývajícími se dynamickými systémy nezaostali. Přednášky letní školy „on Geometry of differential Equations“ si nenechala ujít třeba prof. RNDr. Olga Rossi, DrSc., vedoucí katedry matematiky Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity, která své dětství prožila v Opavě a v letech 1990-2003 působila na Slezské univerzitě (v období 1994-1995 zastávala na Filozoficko-přírodovědecké fakultě post proděkanky). „Opavské roky si vybavuji jako nejkrásnější profesní etapu,“ přiznala, a protože přidala četné další zajímavé informace, budeme se jim brzy věnovat v samostatném textu.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015