Polská monografie s výraznou opavskou stopou získala první místo

pondělí 26. října 2015 11:19

Foto: archiv Slezské univerzity

OPAVA  - Bylo to příjemné překvapení, když na slavnostním galavečeru Fondu mikroprojektů v Euroregionu Silesia při předávání diplomů zaznělo jméno Slezské univerzity. První místo v kategorii "nejlepší publikace vydaná v rámci mikroprojektu" totiž obsadila kolektivní monografie Śląsk – 10 lat członkostwa w Unii Europejskiej (Slezsko – 10 let členství v Evropské unii), která vznikla v rámci obdobně nazvaného projektu Śląsk w Europie – dziesięć lat członkowstwa w Unii Europejskiej. Jeho hlavním řešitelem byla Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu (Státní Odborná Vysoká Škola v Ratiboři) a partnerem na českém straně hranice právě Slezská univerzita v Opavě.

Foto: reproSlavnostní večer pořádala polská kancelář Euroregionu Silesia, která ve dvou desítkách rozličných kategoriích vybírala nejlepší projektové počiny realizované v rozmezí let 2009–2015. Diplom do rukou hlavního řešitel české části projektu, doktora Lukáše Vomlely z Ústavu středoevropských studií, osobně předala paní Daria Kardyczyńska, ředitelka sekretariátu polské části Euroregionu Silesia. „Ocenění mě překvapilo, na druhou stranu jsem rád, že polská kancelář Euroregionu Silesia se při svém výběru mezi velmi různorodými projekty snažila zohlednit nejrůznější kritéria, o čemž také svědčí skutečnost, že oceňovaných projektů bylo na polské straně více než dvacet,“ prohlásil Lukáš Vomlela.

Projekt si dal v době své realizace hned několik dílčích cílů. Jedním z nich bylo otevřít diskusi mezi laickou i odbornou veřejností, a s pomocí této výměny názorů získat reálný pohled na otázky kvality života na území historického Slezska v prvním desetiletí příslušnosti obou účastnických zemí k Evropské unii. Opavští akademici se k rozběhnutému projektu připojili a v rámci partnerského projektu na půdě univerzity uspořádali mimo jiné čtyři přednášky, jeden seminář a závěrečnou konference za účasti významných osobností z obou stran hranice. I s časovým odstupem téměř jednoho roku od ukončení projektu se opět ukázalo, jak dobré to bylo rozhodnutí, díky kterému se dnes v oceněné polské monografii nacházejí také dva české texty.

 

O projektu a jeho oceněních píšou noviny Naše Ratiboř


Vedle příspěvku opavského historika, profesora Zdeňka Jiráska, který bilancuje deset let Slezka v Evropské unii, je druhým textem článek věnovaný regionálním elitám v Moravskoslezském kraji, na kterém se podílel Lukáš Vomlela společně s doktorem Petrem Hlaváčkem. Jak vysvětluje Lukáš Vomlela, „Moravskoslezský kraj spolu se Slezským vojvodstvím představují poměrně specifické regiony, které jsou v rámci obou států významné z hlediska polohy, počtu obyvatel, kulturních odlišností nebo ekonomického potenciálu“ a své tvrzení hned vzápětí dokládá aktuálním příkladem: „V průběhu předvolebních kampaní před nedělními (25.10.2015) parlamentními volbami v Polsku jsme mohli být svědky zvýšeného zájmu jednotlivých volebních štábů o Slezské vojvodství, které by mohlo výrazně ovlivnit celkové výsledky voleb.“ Ostatně nejlepším důkazem, že studie byla trefou do černého, je právě diplom z Polska.

Autor: Marek Cetkovský/FVP

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015