Ústav fyziky pořádá Mezinárodní astrofyzikální konferenci RAGtime 19

středa 25. října 2017 13:11 Autor: Zuzana Urbánková

2017 10 UF ragtime 2

OPAVA - Ústav fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity (FPF SU) v Opavě pořádá ve dnech 23. až 26. října 2017 mezinárodní workshop RAGtime 19.
Akce, která probíhá v zasedací místnosti děkanátu FPF na Bezručově náměstí 13, je přítomna necelá třicítka účastníků.

Více podrobností najdete na: http://ragtime19.physics.cz/index.php 


Vědecký rozsah workshopu je zaměřen na různé otázky relativistické fyziky kompaktních objektů, zejména černých děr a neutronových hvězd. Řeší se řada současných problémů z různých astrofyzikálních oblastí, například konfrontace různých modelů BH a NS s aktuálními pozorováními.

2017 10 UF ragtime 1Hlavními cíli setkání je zlepšení porozumění fenomenologii a interpretaci různých vlastností akrečního disku, rentgenového záření, stejně jako chování hmoty za extrémních podmínek. Seminář obsahuje také podskupinu s názvem Speciální zasedání zaměřené na X-ray misi věnovanou úkolům spolupráce na současných i budoucích kosmických misích.
Program zahájil svou přednáškou věnovanou novému možnému modelu vzniku supermasivních černých děr v raném vesmíru profesor Zdeněk Stuchlík.

Konference byla realizována ve spolupráci s předními českými i zahraničními experty včetně Marka A. Abramowicze (Chalmers in Gothenburg; CAMK). Pozvání do Opavy přijali i další přední vědečtí pracovníci na poli relativistické astrofyziky.

FOTO: David Macháč, Jiří Dobrý

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015