Regionální knihovna Karviná ve shodě s příslušným opavským oborem jde komunitním zařízením příkladem

úterý 4. března 2014 13:42

Foto: Ivan AugustinKARVINÁ - Kdybychom v regionu Slezska a severní Moravy hledali příklady zařízení, jež v praxi naplňují myšlenku navazujícího magisterského oboru Knihovnictví se zaměřením na veřejné knihovny komunitního typu na Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty, Regionální knihovna Karviná by mezi nimi nechyběla.

Není tedy divu, že jsme ji společně s PhDr. Libuší Foberovou, Ph.D., zástupkyní vedoucího oddělení knihovnictví Ústavu bohemistiky a knihovnictví (ÚBK), vybrali po letošním jubilejním ročníku konference Kniha ve 21. století k demonstraci sepětí knihovnické teorie a praxe, k nimž tato odborná setkání už desetiletí přispívají. Volbu navíc ovlivnila i skutečnost, že ředitelka Regionální knihovny Karviná (RKK) PhDr. Halina Molinová věnovala několik roků také výuce na ÚBK.

Osobnost Regionální knihovny Karviná

Absolventka oboru Knihovnictví a vědecké informace na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (1974) Halina Molinová získala o deset let později doktorát na Uniwersytetu Wrocławskim (PhDr.). V Regionální knihovně Karviná (RKK) pracuje od roku 1965 a prošla posty knihovnice, vedoucí oddělení, vedoucí odboru a náměstkyně ředitele. Od roku 1990 RKK vede. Několik let se o své poznatky a zkušenosti dělila také se studenty, když přednášela na Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Účastní se konferencí, publikuje v tuzemském i zahraničním odborném tisku. Má osobní zásluhy na proměně RKK v moderní a dynamicky se rozvíjející vzdělávací, kulturní a komunitní centrum, které realizuje četné regionální, národní, ale i mezinárodní aktivity. Je nositelkou Medaile Zdeňka Václava Tobolky za rozvoj českého knihovnictví (2012).

Síla jejího profesního příběhu, který v příštím roce dovrší půl století, je ale natolik ohromující, že nevěnovat mu alespoň pár slov by bylo neodpustitelné. Jeho kulminačním bodem se stal rok 2011, kdy RKK se veřejnosti města a okolí otevřela v rekonstruovaném hávu, za nějž získala hlavní cenu v příslušné kategorii soutěže Stavba Moravskoslezského kraje. Ještě víc však pro ni znamenala cena Ministerstva kultury ČR Knihovna roku v kategorii informační počin v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb za přestavbu, ale zvláště obsahovou transformaci hlavní budovy v Karviné-Mizerově na společensko-kulturní centrum, jehož služby přesahují klasické pojetí veřejné knihovny. Tento proces ostatně ředitelka dr. H. Molinová postihla ve vystoupení na opavské konferenci věnované trendům rozvoje veřejných knihovnických a informačních služeb.

„I když v oficiálním programu jednání figurovalo u názvu mého referátu téma marketingově řízené knihovny, mou prioritní snahou bylo ukázat, v čem spočívá přidaná hodnota činnosti našeho zařízení. A tady je prostor k akcentování jeho poslání jako centra kultury a vzdělávání, společenského života a města a komunitního střediska,“ konstatuje dr. H. Molinová. „Vždyť každého návštěvníka vítá desetijazyčné označení knihovny. Nechybí ani v romštině, byť ta přesný termín pro knihovnu nezná, a supluje proto výraz čtení, četba,“ konstatuje ředitelka, jíž se rekonstrukcí splnil životní sen. S knihovnou se navíc podívala i do světa. „V Helsinkách v roce 2000, kde jsem přebírala evropskou cenu za vynikající práci karvinské knihovny v oblasti prosazování literatury a čtení, se mě dotazovali, jak často nás navštěvuje prezident Václav Havel. Domnívali se totiž, že Karviná je po Praze druhým nejvýznamnějším městem naší země,“ usmívá se dr. H. Molinová.

Foto: Ivan AugustinJednu ze základních zásad své činnosti, princip otevřenosti, umocní RKK v probíhajícím březnu, Měsíci čtenářů, celou řadou veřejných aktivit. „Pozvat mohu na výstavu bibliografií českých autorů u příležitosti jejich narození či úmrtí. Letošek je hrabalovským rokem, ale jubilea se vztahují i k dalším osobnostem české literatury, jako jsou J. Wolker, F. Kafka, J. Mahen nebo J. S. Machar,“ vypočítává zástupkyně ředitelky RKK Mgr. Markéta Kukrechtová a připomíná další připravené programy v podobě besed, setkání s poezií a hudbou, pokračující kampaň Celé Česko čte dětem, v jejímž rámci do Karviné 26. března zavítá reportér Josef Klíma, případně permanentní možnost posezení a četby v příjemném prostředí literárního salonu otevřeného od pondělí do pátku v době od 9 do 19 hodin.

Jinak ovšem RKK nabízí veřejnosti své služby i v soboty od 8 do 13 hodin, čímž zcela jasně trumfuje Knihovnu Petra Bezruče v Opavě, ačkoliv obě města lze považovat za srovnatelně velká. „Nesoutěžíme, spíše se snažíme o maximální spolupráci,“ shodují se obě představitelky RKK a myslí tím též na kontakty s karvinským pracovištěm Univerzitní knihovny Slezské univerzity. „Pravidelně sledujeme knižní produkci Vaší univerzity a jednotlivé tituly se snažíme do našich fondů obstarávat,“ dodávají obě knihovnice a čtenářům na dálku nabízejí elektronickou verzi časopisu Sova (sova.rkka.cz), který RKK vydává již od jara 2002 a jehož lednové vydání je právě padesátým v pořadí. „A kdybyste se k nám nedostali dříve, pak si určitě nenechejte ujít zářijový knižní jarmark přímo v centru Karviné,“ loučí se.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015