Mgr. Danuta Duda vnímá působení na katedře práva karvinské Obchodně podnikatelské fakulty pozitivně

pátek 7. března 2014 11:57

Foto: Ivan AugustinKARVINÁ - Už šestý rok svého působení na Obchodně podnikatelské fakultě (OPF) začala v minulém měsíci ukrajovat tajemnice a asistentka katedry práva Mgr. Danuta Duda. Absolventka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie se po studiích vrátila do rodné Karviné a s OPF teď spojuje i další profesní postup.

Studovat v zemi našich severních sousedů, a právnickou fakultu k tomu byla pro maturantku polské národnosti jasná volba. „Pro právo jsem se rozhodla už mnohem dříve, mohu uvést, že tato disciplína se stala mým dětským snem,“ přiznává Mgr. D. Duda. „Když jsem vybírala školu, vyhrál Uniwersytet Jagielloński. Ne že bych neuvažovala též o Univerzitě Karlově, ale z Karviné je do Krakova blíž než do Prahy, a pokud jde o tradice a starobylost obou škol, jsou srovnatelné,“ vypovídá Mgr. Duda a naznačuje, že Jagellonská univerzita je po naší Karlově druhou nejstarší ve střední Evropě. „Právě letos si připomíná 650. výročí založení,“ dodává.

Po absolutoriu sice Mgr. D. Duda krátce ochutnala praxi v advokátní kanceláři, ale pak už ji opět zlákala akademická půda. Jen post studentky vyměnila za post vyučující, i když ne tak úplně. Na OPF se přihlásila k doktorskému studiu oboru Podniková ekonomika a management, v němž je jejím školitelem doc. Mikuláš Sabo, vedoucí katedry obchodního práva Obchodní fakulty Ekonomické univerzity v Bratislavě., pravidelný účastník mezinárodních konferencí Právo v podnikání vybraných členských států Evropské unie, jimiž karvinská katedra práva každoročně monitoruje aktuální otázky související se zastřešujícím tématem těchto odborných setkání. Vloni na podzim se konference za spolupořadatelství katedry podnikového a evropského práva Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze a katedry obchodního práva Obchodní fakulty Ekonomické univerzity v Bratislavě konala již posedmé.

V disertaci „Analýza otevřených problémů spojených s uplatňováním zákona o veřejných zakázkách“ usiluje Mgr. D. Duda o komparaci českého a polského podnikatelského prostředí. „Ráda bych také upozornila na existující mezery v legislativě v tomto směru,“ potvrzuje a na otázku, jak už v doktorském studiu pokročila, reaguje přiblížením osobního harmonogramu. „V průběhu tohoto akademického roku mám v úmyslu splnit všechny zkoušky, aktivní účasti na odborných konferencích a publikační povinnosti. Čekají mě státnice ze dvou předmětů, jimiž jsou v mém případě Strategické marketingové řízení a Personální management. Potom přijde na řadu obhajoba tezí disertační práce a posléze malá a velká obhajoba. Kdyby se vše jmenované podařilo v horizontu akademického roku 2014-2015, byla bych určitě spokojená, ale ruku do ohně za to teď ještě dát nemohu,“ prezentuje své nejbližší profesní plány.

Foto: Ivan AugustinJejich postupné naplnění přirozeně spojuje s dalším rozšiřováním pedagogických zkušeností z výuky předmětů Právo Evropské unie či Ústavní systémy v Evropské unii. Oblasti ústavního práva ostatně věnovala magisterskou práci, když srovnávala ústavní systémy Československé republiky a Polska v meziválečném období, tedy Ústavní listinu Československé republiky z 29. února 1920 (č. 121/1920 Sb. zákonů a nařízení) a ústavu z roku 1921, jíž se Polsko stalo republikou (vešla v platnost následujícího roku). „Pokud jde o témata z práva Evropské unie, např. Evropský parlament a jeho role v oblasti schvalování právních předpisů, Soudní dvůr a jeho činnost v oblasti prejudiciálního řízení nebo Fenomén evropského ochránce lidských práv, je potěšující, že studenty naší fakulty zajímají. V tomto ohledu vedu bakalářské práce především posluchačů studijních oborů Evropská integrace a Veřejná ekonomika a správa,“ konstatuje Mgr. D. Duda.

Pobyt na Gdansk University of Technology (Politechnika Gdańska) v rámci vzdělávacího programu Erasmus (2011) a zapojení do dvou projektů (celoplošný projekt Inovace studijních programů na Slezské univerzitě, Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné a projekt katedry práva OPF Modulový systém dalšího vzdělávání volených zástupců územních samosprávných celků) jsou dalšími aktivy, která si po pěti letech práce v akademickém prostředí zapisuje. „Za užitečnou považuji každou novou zkušenost, nikdy totiž nevíte, kdy se vám bude hodit,“ říká Mgr. D. Duda a je pro ni překvapením, proč jsme si pro představení vybrali právě ji. „Je tu přece řada jiných, kdo by si takovou pozornost zasloužili mnohem více,“ vyjadřuje respekt na adresu kolegů s podstatně delší pedagogickou praxí.

A přece byl pro tento výběr nejeden důvod. Též karvinská fakulta musí myslet na budoucnost a Mgr. D. Duda může sloužit jako příklad mladé osobnosti připravující se na další odbornou dráhu. Navíc, když se podíváte třeba do vědecké monografie Právní aspekty v podnikání (vyšla v Karviné v řadě Studia oeconomica v roce 2012) nebo do 4. čísla loňského 13. ročníku recenzovaného vědeckého časopisu Acta academica karviniensia, její jméno je mezi autory těchto titulů vidět. Až dosud naposledy se mladá asistentka zúčastnila mezinárodní elektronické konference Právní rozpravy, kterou obohatila výkladem o polských soudech v meziválečném období, a jsem si jist, že o ní brzy znovu uslyšíme. „Za možnost sice dlouho předem avizované, ale přesto pro mě nečekané prezentace vám samozřejmě děkuji,“ loučí se Mgr. D. Duda.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015