Vladimír Birgus má opavský Institut za nedílnou součást života. „Léta běží, ale tato priorita je neměnná,“ říká.

sobota 3. května 2014 18:01

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Je-li i jindy vedoucí Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty prof. PhDr. Vladimír Birgus z mnoha důvodů, předně jako klasický příklad nositele vlastních uměleckých a dlouhé řady dalších, širokou veřejností se sympatiemi monitorovaných aktivit, médii často vyhledávanou osobností, pak to v čase jeho šedesátin platí dvojnásob.

Jeho tvorbu si Opava mohla vychutnat v průběhu nedávno ukončené výstavy v Domě umění a ti, kdo se k ní budou chtít znovu vrátit, mají novou příležitost. Od 15. května ji poskytuje Muzeum umění Olomouc, kde v prostorách Salonu a Kabinetu V. Birgus vytaví výběr ze svých fotografií z let 1972-2014. Dá se napsat, že symbolicky. Po Frýdku-Místku, kde se 5. května 1954 narodil, a Příboře se stala právě Olomouc jeho třetím životním „zastavením“.

Foto: Vladimír BirgusFotografovat sice začal za vedení letos osmdesátiletého Rudolfa Jarnota už v Příboře, ale jeho první samostatnou výstavu viděli v roce 1971 v Galerii v podloubí Olomoučané a do jejích prostor se po třech letech znovu vrátil s Josefem Pokorným. To už studoval na Filozofické fakultě Univerzity Palackého (obor „Lieratura - divadlo - film) a zajížděl rovněž k prof. Jánu Šmokovi do Prahy, kde začal záhy souběžně studovat na FAMU. V roce 1978 nastoupil na této škole na post odborného asistenta a do hlavního města se přestěhoval. Osmdesátá léta věnoval mj. vedení Institutu výtvarné fotografie Svazu českých fotografů.

Rodící se opavská Filozofická fakulta Masarykovy univerzity poskytla v roce 1990 příležitost pro přechod Institutu výtvarné fotografie na akademickou půdu. V. Birgus jí využil a stal se jedním z iniciátorů vzniku Institutu tvůrčí fotografie (ITF), s nímž od té doby natrvalo spojil svou profesní cestu. Nejvíce o ITF proto mluvil také při poslední konzultaci jeho posluchačů na Horní Bečvě, kde si přece jen vyšetřil nemnoho času v pracovním zápřahu představovaném jak přednáškami, tak posuzováním prací těch, kdo chtějí dále upevnit mezinárodní renomé, jemuž se dnes podle doby vzniku v pořadí druhá česká fotografická škola těší.

„I když její počátky provázela skepse a existenční nejistota, zda se obor na Slezské univerzitě v Opavě podaří udržet, akreditací magisterského studia Tvůrčí fotografie v roce 1996 byly tyto chmury definitivně zahnány,“ připomíná V. Birgus nelehká léta, během nichž se sám na FAMU habilitoval (1994; profesorem je od roku 1999). Rozvoj ITF ho ale vedl také k tomu, že jeho potřebám se musel naučit přizpůsobovat všechno ostatní. „Dnes už mi to připadá přirozené a rád konstatuji, že spolupráce s vedením Filozoficko-přírodovědecké fakulty, ale i celé Slezské univerzity byla a zůstává na úrovni, což pomáhá nejen mně, ale všem dalším pedagogům. Jejich na první pohled prakticky neviditelná práce mezi oficiálními konzultacemi vydá na celodenní zaměstnání,“ říká V. Birgus a v hlavě už nosí představu o tom, jak se ITF zhostí připomenutí 25. výročí jeho trvání.

Foto: Vladimír Birgus„Při současných počtech posluchačů, jimž je potřeba se věnovat prvořadě, to nebude nijak jednoduché, nicméně chceme připravit setkání našich fotografických škol, jehož myšlenka se zrodila na ITF (poprvé se tu konalo na podzim 2003 - pozn. autora), a výstavu v opavském Domě umění,“ naznačuje. Ještě dříve, už v nejbližších týdnech, se však připravuje vystoupení ITF ve francouzském Montpellieru a v červnu účast na Českém dnu v rámci mezinárodního festivalu fotografie v Lodži. „V září Institut nebude chybět mezi 15 fotografickými školami, jež byly z celého světa vybrány na veletrh a festival Photokina v Kolíně nad Rýnem. Jen pro základní představu, o jak velkou poctu a zároveň reklamu jde. Jeho dosud poslední 25. ročník navštívilo v září 2012 na 180 tisíc lidí,“ přibližuje vedoucí ITF.
V čem dnes vidí základy, na nichž je úspěch jeho pracoviště vybudován a rozhojňován? „Za pralátku bych označil úspěch pokusu o druhou českou fotografickou školu. Institut se v tomto ohledu řadí hned za katedru fotografie FAMU, která vznikla v roce 1975, a Opavě tak navždy zůstane přední místo v úsilí o samostatnou výuku oboru, ve vyspělém světě už tehdy zcela běžném,“ hodnotí V. Birgus z pohledu z pohledu historika fotografie.

K této skutečnosti přiřazuje další. „Předně se podařilo udržet kontinuitu zvoleného systému studia, jenž prokazuje plnou oprávněnost a životaschopnost. Je totiž postaven na vlastních aktivitách posluchačů, na jejich schopnostech uplatnění, na jejich iniciativě fotografii obecně pomáhat,“ míří ke zviditelňování ITF prostřednictvím jeho našich i zahraničních studentů a absolventů, kteří dnes namátkou stojí za festivaly v Bratislavě, Krakově, Plzni či Hodoníně. Také proto partnerů ITF permanentně přibývá - hned vedle všech českých fotografických škol jmenuje Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě a jedním dechem dvě sesterské polské instituce, jimiž jsou Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. L. Schillera a Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu.

Naposledy si V. Birgus nechává otevřenost ITF veřejnosti, jež se projevuje též zveřejňováním závěrečných prací studentů na www.itf.cz, a celkovou vnitřní atmosféru na pracovišti i při přímých setkáních s posluchači. „Nejvyšší autoritu u nás vždy představuje kolegialita, nejfrekventovanější formou výuky je zcela rovnocenný dialog mezi pedagogem a studentem, jehož chápeme jako osobnost, která si ITF zvolila pro svůj další růst,“ uzavírá prof. V. Birgus.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015