Polský vědec obhájil profesorský titul na opavském Matematickém ústavu

středa 19. července 2017 6:30 Autor: Martin Kůs

2017 07 MSMT profesori

PRAHA, OPAVA – Krátce před zahájením letních prázdnin podepsal prezident republiky Miloš Zeman jmenovací dekrety profesorů vysokých škol.

Na návrh Vědecké rady Slezské univerzity v Opavě byl mezi nimi i dekret pro Dr. hab. Janusze Andrzeje Brzdęka, PhD., z Fakulty matematiky, fyziky a techniky Pedagogické univerzity v polském Krakově.

2017 07 brzdekProf. J. A. Brzdęk je absolventem Slezské univerzity v Katovicích, kde v roce 1991 získal doktorský titul a posléze v roce 2000 habilitaci. Působí ve funkci vedoucího Ústavu funkcionálních rovnic a nerovnic Fakulty matematiky, fyziky a techniky Pedagogické univerzity v Krakově. Profesně se zaměřuje především na problém Ulamovy stability funkcionálních, diferenciálních, diferenčních a integrálních rovnic a její spojitost s teorií pevného bodu. Je velmi aktivním popularizátorem matematiky, autorem desítek odborných i popularizačních textů. Ve svém vědeckém portfoliu má 115 publikaci, kde je uveden jako autor či spoluautor, popřípadě přispěvatel. 
Jeho profesorské řízení v oboru Matematika – Matematická analýza bylo na Matematickém ústavu Slezské univerzity v Opavě zahájeno v lednu loňského roku a ukončeno bylo profesorskou přednáškou před Vědeckou radou Matematického ústavu v Opavě s názvem "Fixed point results and Ulam stability" 26. září 2016.

Hodnotící komise ve složení předseda prof. RNDr. Jaroslav Smítal, DrSc. (Matematický ústav v Opavě), prof. dr. hab. Roman Ger (Slezská univerzita v Katovicích, Polsko), prof. dr. hab. Kazimierz Nikodem (Universita Bielsko-Bilala, Polsko), prof. Dr. Ludwig Reich (Karl-Franzens Universität, Graz, Rakousko) a doc. RNDr. Marta Štefánková, Ph.D. (Matematický ústav v Opavě) ji vyhodnotila kladně, a tak byl počátkem října 2016 odeslán Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR návrh na jmenování Dr. hab. Janusze Andrzeje Brzdęka, PhD., profesorem.
Prezident republiky jej jmenoval s účinností od 23. června 2017.

Jmenovací dekrety také musel kontrasignovat (spolupodepsat) předseda vlády a následně je 29. června 2017 novým profesorům předal ve Velké aule pražského Karolina ministr školství prof. Stanislav Štech. V letošním roce prezident republiky vyhověl celkem 86 návrhům vědeckých a uměleckých rad českých vysokých škol na jmenování nových profesorů.


 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015